Kun makaat letkuissa, kuka päättää?

ben-white-194220.jpg

Perheesi seisoo sairaalassa sänkysi vierellä ja katsoo kaikkia sinuun asennettuja laitteita, piuhoja, letkuja. Jokainen läheisistäsi on järkytyksestä sekaisin ja poissa tolaltaan. Päässä risteilee ajatukset epätoivon ja luopumisentuskan välillä. Ja sinä et tiedä mitään. Eikä kukaan tiedä lähdetkö vai palaatko.

Vaikka sinun perheesi maailma on pysähtynyt, muiden ei. Arjen ja käytännön asioiden pitää pyöriä. Laskut ja maksut tulevat entiseen tapaan. Päivät kuluvat entisellä painollaan.

Kuka läheisistäsi on kykenevä ottamaan kantaa hoitolinjauksiisi? Kuka voi maksaa laskujasi? Miten yrityksesi pyörii, jos sinä et ole laittamassa nimiä papereihin? Kuinka puolisosi saa maksettua kotinne vuokran tai lainan tililtäsi? Kuka on niin vahva, että pystyy tekemään päätöksen siitä, milloin sinua ei enää elvytetä?


Jos et ole antanut kenellekään läheisellesi oikeuksia päättää puolestasi, asioistasi päättää viranomainen. Ei puolisosi, lapsesi tai kukaan muukaan läheisesi. Näin määrää Suomen lainsäädäntö.

Laki kuitenkin mahdollistaa sen, että voit itse valita pääsevätkö läheisesi helpommalla tämän kaltaisesta, yhdestä elämänsä vaikeimmasta tilanteesta. Mutta valinta on tehtävä nyt. 


Jos et tiedä kuinka toimia, voit testata asiaa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI:

-Haluatko, että läheisesi pääsevät mahdollisimman helpolla asioidesi?

-Onko sinulle väliä, kuinka sinua hoidetaan?

-Haluatko, että itsemääräämisoikeutesi toteutuu terveydentilastasi riippumatta?

-Haluatko, että läheisesi voivat hoitaa asioitasi ilman viranomaisten valvontaa?

-Haluatko, että elämänlaadustasi huolehditaan?

-Haluatko, että läheisesi saavat tietoja sinusta hoitohenkilöstöltä?


Jos vastasit kyllä: Tee edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto. Niillä turvaat läheistesi tilanteen ja vähennät heidän taakkaansa huomattavasti. Niillä pidät asiat omissa käsissäsi, olitpa kuinka huonossa hapessa tahansa.

Jos vastasit ei:  Älä tee mitään, niin perheesi kulkee vaikeamman tien kautta.