Hoituuko pankkiasiat jos puoliso vammautuu tai sairastuu?

pexels-photo-102734.jpeg

 

Jos sinulla ja puolisollasi on yhteinen tili, selvitä onko tilinne JA- vai TAI-tili. TAI-tili on näistä vaihtoehdoista parempi ja joustavampi. Kaikkein selvin vaihtoehto on se, että kummallakin on omat tilit joihin säännölliset tulot ohjataan. Omien tilien lisänä voi olla yhteinen "taloustili", josta yhteiset kulut maksetaan.

Onko sinulla käyttöoikeus puolison tilille? Jos hän on esim. tiedottomassa tilassa, sinulla ei ole oikeutta maksaa puolison tililtä hänen laskujaan ILMAN LUPAA. Avioliitto ei ole lupa pankkiasioiden hoitamiseen! Lupa on siis esimerkiksi ennalta annettu tilinkäyttöoikeus. Sen voi tehdä verkkopankissa.   

On kuitenkin syytä huomioida se, että pankit voivat lakkauttaa tilinkäyttöoikeuden saatuaan tiedon puolison toimintakyvyttömyydestä. Siinä tilanteessa tarvitset puolisosi etukäteen tekemää edunvalvontavaltuutusta, jonka avulla pääset hoitamaan asioita kaikissa virastoissa pankin lisäksi. Edunvalvontavaltuutus on itse, etukäteen annettu LUPA kaikkien asioiden hoitamiseen. Sillä läheinen voi hoitaa asioita helposti ja ilman turhaa byrokratiaa.

Tarkista myös, että nimesi löytyy kaikesta siitä omaisuudesta, josta se pitää löytyä. Ei riitä, että olette puolison kanssa sopineet asioista, kaikesta pitää löytyä asiakirja! Jos auto on puolison nimissä, hän omistaa sen. Jos talo on vain sinun nimissäsi, puolisollasi ei ole osuutta siitä. Ole tarkkana siitä, mitä papereissa lukee. Vain niillä on oikeasti merkitystä siinä vaiheessa, jos jompi kumpi teistä menettää kykynsä edustaa itseään. 

Tarkista nämä nyt heti ja tee tarvittavat muutokset.