Sandwich sukupolvi -Oletko sinä jo yksi heistä?

Jos säntäilet lastesi ja vanhempiesi asioiden hoitamisen välillä, kuulut sandwich generationiin.

Termi on hyvin kuvaava ja ajankohtainen kautta maailman, mutta harmillista kyllä se on vielä melko tuntematon eikä sille ole olemassa suomennosta. Voileipäsukupolvi ei oikein toimi, joten eiköhän olisi aika kehitellä meille sopiva termi!

Sandwich generation-termin kehitti jo 1981 amerikkalainen sosiaalityöntekijä Dorothy Miller. Tällä hän kuvasi 30-40-vuotiaita naisia, joilla on huollettavana niin omat lapset kuin vanhemmatkin.

Carol Abaya tutki asiaa ja kehitteli termiä vielä pidemmälle:

  1. Traditional sandwich: ne, ketkä huoltavat lapsiaan ja vanhempiaan

  2. Club sandwich: 50-60-vuotiaat, jotka huoltavat vanhempiaan, lapsiaan ja lapsenlapsiaan ja 30-40-vuotiaat jotka huoltavat lapsiaan, vanhempiaan ja isovanhempiaan.

  3. Open faced: Kuka tahansa muu, joka huoltaa vanhempaansa

(Huoltamisella tarkoitan tässä yhteydessä kaikkea auttamista, asioista huolehtimista, hoitamista)

Jostain syystä aiheesta ei puhuta riittävän avoimesti. Nyt jos koskaan aihe pitää ottaa esille, koska “sandwichien” määrä tulee Suomessakin kasvamaan kohisten tulevien vuosien aikana.

Itse hieman kauhunsekaisin miettein odottelen tulevia aikoja. Pahin yhdistelmä olisi tämä: teini-ikäiset lapset, vaihdevuodet, kiireinen työ, rakoileva parisuhde ja höperöt vanhemmat monen sadan kilometrin päässä. Ja kyllä, tämä on todella monelle naiselle arkea tänään. Koputan puuta jotta tämä arpa ei osuisi mun kohdalle!

Jokaisen perheen ja perheenjäsenen tilanne on yksilöllinen ja ainutlaatuinen, eikä oikeaa tapaa asioiden hoitamiseen ole. Jokainen meistä tulee tekemään sen mihin juuri siinä hetkessä ja olemassa olevilla voimavaroillaan kykenee. Yritetään olla armollisia itseä ja muita kohtaan ettei kaaduta taakan alle. Kaikkialla korostetaan sitä, että itsestä huolehtiminen on kaikista tärkeintä. Joten happinaamari ensin omalle naamalle ja vasta sen jälkeen muille.  

Jos joku teistä lukijoista kuuluu Club Sandwich-kategoriaan ota yhteyttä! Haluaisin kuulla miten kummassa SIITÄ voi selvitä!
 

Tiina Kuopanportti