Hoitotahto on kuin rakkauskirje perheellesi. Hoitotahdolla vapautat läheisesi raskailta päätöksiltä hoitolinjaustesi suhteen hädän hetkellä, jolloin he voivat keskittyä sinun ja toistensa tukemiseen.
— Tiina Kuopanportti
pexels-photo-72473.jpeg

Hoitotahdolla kerrot millainen on sinun näkemyksesi hyvästä kuolemasta.

hoitotahdon hyöty

Hoitotahdon tietoja käytetään silloin, kun terveydentilasi on pitkäkestoisesti vakava ja toivoton etkä pysty ilmaisemaan toiveitasi. Toisin sanoen silloin, kun näyttää siltä, että et enää toivu itsenäiseen elämään ilman esimerkiksi keinotekoisesti elämää ylläpitäviä laitteita. Esimerkiksi jos sinulla on pitkälle edennyt muistisairaus ja olet liikunta- ja puhekyvyttömänä sängyssäsi päivästä toiseen, haluatko että sinut sydänkohtauksen saatuasikin vielä elvytetään? 

Jos kompastut kadulla ja lyöt pääsi, saat hoitotahdon tekemisestäsi huolimatta ensiavun ja hoitoa. Et myöskään putoa leikkausjonoista tai hoitotakuun piiristä hoitotahdon tekemisellä.  

Jos et tee hoitotahtoa, hoitohenkilöstö kysyy ratkaisuja hoitolinjauksistasi läheisiltäsi silloin kun tilanteesi näyttää huonolta. Siinä hetkessä nämä ovat heille liian raskaita asioita päätettäväksi! Tee mieluummin päätös itse etukäteen, jotta heidän ei tarvitse raskaassa tilanteessa enää arvuutella sinun tahtoasi tai pahimmassa tapauksessa riidellä asioista keskenään.


Mitä hoitotahtoon pitää tai saa kirjata?

Hoitotahdon sisällölle ei ole tarkkoja määräyksiä tai säännöksiä. Nyt kun vielä pystyt ilmaisemaan toiveesi ja tahtosi, sinua hoidetaan sen mukaan. Siinä vaiheessa kun et pysty ilmaisemaan toiveitasi, on tieto jollain tavalla oltava löydettävissä. Voit kertoa omin sanoin toiveesi tai käyttää valmista hoitotahtopohjaa. 

Kirjaa hoitotahtoosi asiat, joilla otat kantaa sairaudenhoidollisiin asioihin

Kirjoita mieluummin liikaa, kuin liian vähän. Kaikki olemassa oleva tieto on arvokasta. Ja parempaa, kuin tahtosi arvailu jälkikäteen.


Missä hoitotahtoa säilytetään?

Voit kirjata hoitotahtosi suoraan omakanta.fi-sivustolle tahdonilmaukset-kohtaan, mutta on hyvä toimittaa tieto paperisena myös sinua hoitavaan yksikköön, jotta tieto on varmasti löydettävissä sitten kun sitä tarvitaan. Jos itse toimitat hoitotahtosi terveysasemallesi, oma allekirjoituksesi on riittävä eikä todistajia tarvita kuten ei Omakantaan kirjatessakaan. Jos sinulla on esimerkiksi etenevä muistisairaus tai muu syy miksi hoitotahtosi pätevyyttä voitaisiin joskus epäillä on hyvä pyytää siihen kahden todistajan allekirjoitukset.