“Valtakirja kaikkien asioiden hoitamiseen vähentää huomattavasti perheenjäsentesi työmäärää silloin, kun sinä et ole enää osallistumassa arkeen.”

Vaikka laki edunvalvontavaltuutuksesta on tullut voimaan jo vuonna 2007, valitettavan harvat ovat siitä tietoisia. Laki tarkoittaa siis sitä, että voit valita itse sen henkilön, joka saa päättää puolestasi kaikista raha-asioistasi ja muista sinua koskevista asioista sen jälkeen, kun olet menettänyt toimintakykysi.

Kun teet valtakirjan, elelet aivan normaalisti ja päätät asioistasi itse. Mutta JOS sinulle tapahtuu jotain ikävää, etkä voi enää vastata itsestäsi/asioistasi, on valitsemallasi henkilöllä lupa tarttua toimeen.  Toisin sanoen, tämä toimii kuin vakuutus. Toivomme, ettei sitä koskaan tarvita. Jos tarvitaan, olemme onnellisia sen hankkimisesta.

Edunvalvontavaltuutus on tarkkaan määritelty asiakirja, jonka tekemiseen on syytä pyytää asiantuntijan apua. Se on henkilökohtainen ja sen sisältö riippuu monesta eri asiasta. Pariskunnalla voi olla keskenään erilaiset valtakirjat riippuen esimerkiksi omaisuuden tai lasten määrästä.

On tärkeää, että valtakirja on oikein tehty! 

Puutteellinen tai virheellisesti tehty valtakirja on pätemätön, eikä sitä vahvisteta maistraatissa. Tässä tapauksessa astuvat voimaan edunvalvojan tehtävät ja velvollisuudet.

Valtakirja tulee allekirjoittaa kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Kun valtakirja on tehty, jatketaan elämää normaalisti. Jos se päivä tulee, että tarvitset toisen apua asioittesi hoitamisessa, valitsemasi henkilö toimittaa valtakirjasi maistraattiin, ja asiasi lähtevät rullaamaan luotetun henkilön hoitamana.

Jos tarvitset lisää tietoa:

Katso video edunvalvontavaltuutus arkikielellä -oppaasta

Lue lisää uudesta Edunvalvontavaltuutus arkikielellä -oppaasta!