Kirjoita rakkauskirje perheellesi

Elämässä voi tulla hetki, jolloin kaikki on myöhäistä. Silloin toivot, että olisit tullut sanoneeksi ja tehneeksi asioita, mutta nyt et enää voi. Jostain syystä et vaan koskaan pystynyt ottamaan puheeksi tai tulit siirtäneeksi niitä tuonnemmaksi.

Mutta sitä hetkeä ei tullut.

Voi, et ole ainoa jonka takaraivossa kuiskii  tämä "pitäisi". Läheisen menetys tai oma vakava sairastuminen voi olla liian vaikea asia kohdattavaksi edes ajatuksen tasolla. Valitettavasti sen todennäköisyys on välttelemisestä huolimatta hyvin suuri. Me kaikki kuolemme vuorollamme.

Asioiden lykkääminen ei helpota niiden kohtaamista, kuten kaikki tiedämme. Todennäköisyys sopivan hetken löytämiselle kylläkin pienenee päivä päivältä.

Kun elämässä on tyyntä ja rauhallista tulisi pysähtyä hetkeksi katsomaan tulevaan. Miten perheeni pärjää, jos elämäni saa äkkipysäytyksen vaikka sairauskohtauksen tai auto-onnettomuuden muodossa? Jos en pystykään osallistumaan rakkaitteni arkeen, voisinko auttaa heitä jotenkin? Miten minulle käy, jos en voi päättää asioistani?

Yleensä ajatellaan vain rahaa. Miten rakkaani selviävät kaikista laskuista, jos minun tuloni jäävät pois perheen tililtä? Moni on hankkinut vakuutuksia joilla perheen toimeentuloa voidaan turvata jos kuolee tai vammautuu. Vakuutuksella on helppoa ja vaivatonta ostaa mielenrauhaa ikäviä asioita sen enempää miettimättä.

Onko raha kuitenkaan ainoa asia mitä läheisesi silloin tarvitsevat? Ei ole.

Onko raha kuitenkaan ainoa asia mitä läheisesi silloin tarvitsevat? Ei ole.

Olen tavannut lukuisia ihmisiä, kenet on yllättäen "heitetty kylmään veteen" läheisen vammauduttua tai kuoltua. Yksikään heistä ei ole sanonut tarvitsevansa rahaa selviytyäkseen.

He olivat pulassa, koska halusivat toimia oikein, mutta heillä ei ollut olemassa tarvittavia tietoja. He halusivat hoitaa läheisen asioita, mutta heillä ei ollut siihen tarvittavia oikeuksia. Heidän piti pystyä päättämään asioita läheisen puolesta, mutta eivät tienneet mitä hän olisi halunnut. He olisivat halunneet sopia asioista, mutta aikaa ei enää ollutkaan. Olisi pitänyt vielä ehtiä selvittää, kysyä, sanoa. 

Mitään noista ei voinut ostaa rahalla.

 Voit oman perheesi kohdalta miettiä, mitä heille toivot. Jos sinulla on rakkaita ihmisiä ympärilläsi, joiden haluat selviytyvän mahdollisimman vähällä kuormituksella elämänsä vaikeimmista tilanteista, kirjoita heille kaksi "rakkauskirjettä".

En puhu vain tavallisista kirjeistä, jossa kerrot rakastavasi heitä (kirjoita toki nekin!), vaan juridisista asiakirjoista. Ne ovat tärkein rakkaudentunnustus siinä hetkessä kun et ole enää voimissasi tai kertomassa ajatuksistasi heille.

Suomen lait ovat viime aikoina muuttuneet sellaisiksi, että läheisten oikeudet ovat hyvin hauraat jos perheessä joku menettää toimintakykynsä. Onneksi on olemassa kaksi asiakirjaa, joilla voit kumota nämä esteet läheistesi tieltä. Ne on kuitenkin tehtävä NYT. 

Jos ajattelet, että et vielä tarvitse niitä, olet oikeassa. Et tarvitsekaan niitä nyt, mutta läheisesi tarvitsee niitä siinä hetkessä kun on myöhäistä. 

Tee ne nyt!

Tärkeimmät rakkauskirjeet, jotka voit kirjoittaa ovat hoitotahto, hoivatahto ja edunvalvontavaltuutus. 

Kirjoitat ne itseäsi, mutta ennen kaikkea elämäsi tärkeimpiä ihmisiä varten. Koskaan ei ole liian aikaista!